AMAZON FRESH, LONDON

Detalji

  • RETAIL SAFARI: Metju Braun
  • NAZIV PROJEKTA: Amazon Fresh
  • LOKACIJA: Dublin, Irska
  • DATUM: 22.09.2023.

Kada je reč o praktičnosti kupovine, 2022 je godina revolucije. Kada smo 2018 prvi put posetili prodavnicu Amazon Go u Sijetlu,  bilo je jasno da je maloprodaja bez čekanja na kasama donela ne samo jednostavnu kupovinu bez zadržavanja, već i nešto još važnije – naprednu tehnologiju koja može u potpunosti transformisati način na koji komuniciramo sa brendovima. 

Ipak, trebalo je sačekati 2021. godinu da Amazon konačno lansira svoju ’’samo izađi’’ tehnologiju širom sveta, sa 15 lokacija prodavnica Amazon Fresh širom Londona tokom prve godine.   

I dok Amazon aktivno promoviše svoju privatnu robnu marku svežih proizvoda, na strateškom nivou Amazon Fresh je zapravo izvrsna demonstracija koncepta osmišljenog da prodaje tehnologiju ’’samo izađi’’ i drugim maloprodajama, izvan prehrambene industrije.  

 

Industrija prehrambenih proizvoda je već otvorila sopstvene verzije ovog koncepta: Sainsbury’s Pick & Go koristi Amazon tehnologiju, dok Tesco GetGo koristi konkurentski sistem Trigo, a nova Aldi prodavnica bez kasa na Grinviču koristi AiFi. U toku godine očekujemo mnoštvo koncepata ovog tipa širom sveta. 

Metju Braun je vlasnik i osnivač kreativne retail intelligence agencije Ecochamber iz Londona, koja prati inovacije na svetskim ritejl tržištima i evoluciju potrošačkih trendova, savetuje klijente, ukazuje na najbolje prakse u korisničkom iskustvu, dizajnu prodavnica i inovativnim tehnologijama. On putuje svetom i posmatra trgovački sektor u potrazi za inovacijama u maloprodaji i promenama koje nagoveštavaju zaokrete u industriji.  

Echochamber donosi najbolje globalne prakse i kreativne uvide u klijente iz svih ritejl sektora, kako bi im pomogao da unaprede svoje poslovanje i prepoznaju najbolje prakse, koristeći narastajuće globalne potrošačke i maloprodajne trendove.  

 

Izvor: Matthew Brown, https://echochamber.com/  

 


Podeli