KAKO IZGLEDA ROBNA KUĆA U 2022? I ŠTA JE UOPŠTE ROBNA KUĆA?

Nekada su svi mogli da vam kažu kako izgleda robna kuća, ali promena navika kupaca, dostupnost novih kanala prodaje i pandemija učinili su da se zapitamo - šta su zapravo robne kuće i kakva je njihova budućnost? 

Osvrnimo se malo na ono što se dešava.

Na šta mislimo uopšte mislimo kada kažemo „robna kuća“? Odgovor je do nedavno bio jednostavan: to je prodavnica u koju su smeštena odvojena odeljenja, sva pod okriljem istog imena.

U normalnom sledu stvari, to je zapravo bila velika prodavnica, obično u centru grada, koja bi često imala više spratova. Spolja je uvek bilo jasno istaknuto ime koje sve objedinjuje,  a unutra bi sve bilo podređeno brend vrednostima - od kojih bi većina evoluirala tokom dužeg vremenskog perioda.

Ali razmislite malo. Zamislite prodavnicu koja je započela rad sa jednobraznom ponudom, na primer, modnu prodavnicu. Vremenom je njena ponuda proširena i na opremu za kuću, možda i na kafić. Prodavnica o kojoj je reč je britanski Next, osnovan ranih 80-ih. Ukoliko biste danas posetili njihovu prodavnicu u ulici Oksford u Londonu, videli biste da je orginalna ideja i dalje prisutna, ali da postoji i niz „prodavnica u prodavnici“ koje se oslanjaju na osnovni koncept - Costa Coffee, Paperchase ili Gap na površini od 370m2, koji je iz Velike Britanije nestao 2021, ali se na ovaj način vratio.

Da li je višestruka ponuda stvarno robna kuća?

U stvari, ovo je višestruka ponuda u kojoj su prisutne brojne različite kategorije proizvoda. Ali pitanje koje se postavlja je - da li je ovo sada robna kuća? David Dalziel, izvršni kreativni direktor istoimene londonske konsultantske kuće za dizajn Dalziel & Pow, ne misli da jeste: „Ekipe poput Next i Marks & Spencer su u osnovi veliki ritejleri koji su dodali prodavnice u prodavnicama, onako kako to rade tržni centri,“ kaže on.

Sve je to u redu, ali ovakva postavka se ne može nazvati robnom kućom, jer prema Dalzielu ovo je samo slučaj velikog prodavca koji ima previše prostora i traži načine da ga popuni, a da pritom ne obraća pažnju na to šta se sa čime uklapa. I iako je u pitanju raznovrsna ponuda, kaže on, asortiman nije organizovan tako da šalje poruku o jedinstvenom brendu pod kojim stoji kao što je slučaj u pravoj robnoj kući.

A gde to vodi? Čini se da postoje prodavnice koje u stvari pokrivaju određeni asortiman bez nekoga ko bi odlučivao o sveukupnom utisku, kao što je slučaj u Selfridges u Londonu ili u novootvorenom centru na osam spratova WOW u madridskoj Gran Via. U njemu je korišćeno osam različitih arhitektonskih stilova, po jedan za svaki od spratova, koji daju poseban doživljaj svakom od njih.

Ipak, da li to znači da se radi o osam različitih prodavnica? Prema Dalzielu – ne; jer osnovni pravac i odluka o tome šta svaki nivo predstavlja i kako se oni uklapaju u celinu zavisi od WOW menadžmenta. Dalziel navodi i projekat na kojem njegova konsultantska kuća radi u Kanadi, koji se otvara za dve godine, i biće najsavremeniji u pogledu onoga što moderna robna kuća danas zapravo predstavlja.

Prodavnica koja će 'biti kao Švajcarska'.

Prodavnica će biti u Vankuveru i biće "kao Švajcarska", kaže Dalziel. Pod time on misli da će to biti „neutralan“ prostor, onaj u kojem po njegovim rečima „ne iznajmljujete višak prostora kompaniji Mango pa onda shvatite da Mango više nije tako dobar kao što je bio. Vi odlučujete o postavci i o tome kako sve funkcioniše." On nastavlja: ​​„Fleksibilno je. Online kupovina je važan deo, ali postoji razumevanje da je ona samo deo osnovnog celokupne slike.” Dalziel tvrdi da će kada se otvori, ovaj prostor biti sasvim drugačiji od bilo čega drugog u gradu. U pitanju je ustvari grupa od nekoliko manjih, boljih robnih kuća koje ritejler jače kontroliše.

To je onda ono na šta mislimo kada kažemo „robna kuća“. To nije niz maloprodajnih prostora koji se bore za svoj prostor pod jednim krovom. Ili to možda jeste slučaj, ali sve se rukovodi sa jednog mesta i odluke o tome šta ide kuda donosi jedan autoritet.

Robne kuće sa stavom.

Tokom proteklih nekoliko godina, videli smo da je priličan broj lanaca robnih kuća nestao, na skoro svakom tržištu. A oni koji opstaju, opstaju iz određenih razloga. Više nije dovoljno da svoju privlačnost zasnivate samo na tome da imate mnogo stvari u ponudi. Danas potrošače osvajaju robne kuće koje imaju prepoznatljiv stav, koji kupci prepoznaju. Termin „robna kuća“ sada podrazumeva mnogo više nego što je to bio slučaj u poslednjoj deceniji, a rezultat je da potrošač dobija sve bolje i bolje robne kuće. Ne očekujte da će sve biti dobro, ali generalno se u ovom delu tržišta uočava rast. “Sveobuhvatna ponuda, ali sa većom kontrolom ritejlera“, kako kaže Dalziel.

Izvor: John Ryan, Store design specialist and Newstores founder „WHAT DOES A DEPARTMENT STORE LOOK LIKE IN 2022 AND WHAT IS IT?“ (blog/Itab insights) https://itab.com/insights/what-does-a-department-store-look-like-in-2022

Podeli